Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το κάπνισμα «κρύβεται» στα γονίδια





ΛΟΝΔΙΝΟ Oταν ορισμένοι καπνιστές αναφέρουν ότι βρίσκουν πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τη βλαβερή τους συνήθεια δεν έχουν άδικο αφού, όπως δείχνουν νέα επιστημονικά στοιχεία, η «δίψα» τους για τσιγάρο κρύβεται ως έναν βαθμό στα γονίδιά τους.

Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα τριών διαφορετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «Νature Genetics». Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, εντοπίστηκαν τρεις περιοχές του γενετικού κώδικα οι οποίες συνδέονται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο ημερησίως.

«Μια από αυτές τις περιοχές σχετίζεται με την έναρξη του καπνίσματος, ενώ μια άλλη γονιδιακή παραλλαγή συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος» ανέφερε η Ελενα Φούρμπεργκ, μια από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και προσέθεσε: «Οι γενετικές παραλλαγές που ανιχνεύθηκαν στο χρωμόσωμα 15 και οι οποίες συνδέονται με το “βαρύ” κάπνισμα βρίσκονται σε μια περιοχή του γονιδιώματος όπου εντοπίζονται υποδοχείς της νικοτίνης, τους οποίους προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τον καρκίνο του πνεύμονος». Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά τη φαινοτυπική ανάλυση 74.053 ατόμων.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, θα παρέλθει αρκετά μεγάλο διάστημα προτού τα ευρήματα μεταφερθούν στην κλινική πράξη. Ωστόσο ελπίζεται ότι μελλοντικά οι επιστήμονες θα μπορούν μέσω του εντοπισμού αυτών των γονιδιακών παραλλαγών να προβλέπουν την επίδραση διαφορετικών μεθόδων διακοπής του καπνίσματος στο κάθε άτομο ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» του.

Στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης, η οποία ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι επιστήμονες «σάρωσαν» το γονιδίωμα περισσότερων από 40.000

ατόμων και ανακάλυψαν μια ομάδα γονιδίων στο χρωμόσωμα 15q25 η οποία συνδέεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο ημερησίως.

Γονίδια που εμπλέκονται στο πόσο «βαρύς» καπνιστής είναι κάποιος εντόπισαν και ειδικοί από την Ισλανδία. Με χρήση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερους από 70.000 καπνιστές ερευνητές της εταιρείας deCΟDΕ genetics με έδρα το Ρέικιαβικ επιβεβαίωσαν ότι γονίδια που βρίσκονται στο χρωμόσωμα 15 συνδέονται με τη χρήση καπνού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης δύο γονίδια, τα CΥΡ2Α6 και CΥΡ2Β6 τα οποία εμπλέκονται στον μεταβολισμό της νικοτίνης και δύο άλλα γονίδια, τα CΗRΝΒ3 και CΗRΝΑ6, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται τη νικοτίνη. Ορισμένα από αυτά τα γονίδια συνδέονται με την προδιάθεση για καρκίνο του πνεύμονος, σημειώνουν οι ερευνητές.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου