Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συστατικά του καφέ και του τσιγάρου προλαμβάνουν την Πάρκινσον





ΛΟΝΔΙΝΟ O καφές χωρίς καφεΐνη, αλλά και τα τσιγάρα χωρίς νικοτίνη μπορούν να αποτελέσουν προληπτική θεραπεία ενάντια στη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Εως σήμερα επιδημιολογικές μελέτες είχαν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν καφέ ή καπνίζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης Πάρκινσον από όσους απέχουν τόσο από την καφεΐνη όσο και από το τσιγάρο. Τα νέα στοιχεία όμως των αμερικανών ερευνητών αποδεικνύουν ότι άλλες ουσίες του καφέ αλλά και του καπνού δρουν προστατευτικά ενάντια στη νόσο, και όχι η νικοτίνη ή η καφεΐνη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μύγες δροσόφιλες οι οποίες έφεραν μεταλλάξεις που οδηγούν σε καταστροφή των νευρώνων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Πάρκινσον. Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις που εμφάνιζαν οι δροσόφιλες συνδέονται με κληρονομικές μορφές της νόσου και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές χώρισαν τις μύγες σε ομάδες: σε ορισμένες εξ αυτών έδωσαν τροφή εμπλουτισμένη με αληθινό καφέ, ενώ σε άλλες τροφή με καφέ χωρίς καφεΐνη· σε κάποιες έδωσαν τροφή με καπνό, ενώ σε άλλες τροφή με καπνό χωρίς νικοτίνη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ντοπαμίνης πεθαίνουν γρήγορα στις μεταλλαγμένες μύγες. Ωστόσο σε όλες τις μύγες της μελέτης η εμπλουτισμένη τροφή χάρισε διατήρηση στη ζωή των νευρώνων ώσπου τα έντομα έφθασαν στην ηλικία των 20 ημερών. Αυτό φάνηκε να ισχύει είτε η τροφή περιείχε καφεΐνη και νικοτίνη είτε όχι.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ένα συστατικό που περιέχεται τόσο στον καφέ με καφεΐνη όσο και στον ντεκαφεϊνέ, η καφεστόλη, προσφέρει ως ένα βαθμό νευροπροστατευτική δράση. Η καφεστόλη ενεργοποιεί την πρωτεΐνη Νrf2. Πειράματα έδειξαν ότι το μπλοκάρισμα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μειώνει την προστατευτική επίδραση του καφέ στους νευρώνες της ντοπαμίνης.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου