Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αντικαρκινικά... αντικαταθλιπτικά




ΛΟΝΔΙΝΟ Κοινά αντικαταθλιπτικά όπως το Ρrozac (Ladose στην Ευρώπη) μπορούν να αποτελέσουν «όπλα» στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων ως και κατά 90%. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων αντικαρκινικών φαρμάκων.


Παράλληλα, με δεδομένο ότι τέτοιου είδους αντικαταθλιπτικές θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδείξει την ασφάλειά τους, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον καρκίνο σχετικώς γρήγορα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Leukaemia Research», ότι το δραστικό συστατικό του Ρrozac, η φλουοξετίνη, μπορεί να οδηγήσει καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση (φυσικός κυτταρικός θάνατος).

Περαιτέρω μελέτες σε καρκινικό ιστό- αίμα με λευχαιμία- έδειξαν ότι η ουσία συρρίκνωσε την ανάπτυξη των όγκων ως και κατά 90%. Και ένα δεύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η χλωμιπραμίνη, έδειξε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε καρκινικά κύτταρα σε ό,τι αφορούσε τόσο τη λευχαιμία όσο και το λέμφωμα.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές πιστεύουν ότι αντίστοιχη θα είναι η δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και στους ασθενείς με καρκίνο, όταν γίνουν κλινικές δοκιμές.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου